Suorien vatsalihasten erkauma

 
 

Vatsalihasten erkauma, diastasis recti abdominis voi tulla periaatteessa kenelle tahansa, mutta hyvin yleinen se on raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla. Raskauden aikanakasvava kohtu tarvitsee tilaa ja  suorat vatsalihakset mukautuvat tähän kasvavaan paineeseen siirtymällä sivummalle. Lisäksi kehossa virtaavat äitiyshormonit löystyttävät tukikudoksia ja nivelsiteitä. Nämä muutokset venyttävät kehon keskilinjassa kulkevaa valkoista jännesaumaa, linea albaasekä vatsan lihaskalvoja.

Valkoisen jännesauman tehtävänä on pitää vatsalihakset yhdessä, siirtää voimia lihasten välillä, sekä antaa tukea vatsanseinämälle. Venyessään jännesaumasta tulee hauras ja sen jännitekyky heikkenee. Synnytyksen jälkeen jännesauma palautuu yksilöllisesti muutamien kuukausien aikana, mutta aina näin ei käy ja silloin tarvitaan muunneltuja harjoitteita vatsanseinämän toimintakyvyn palauttamiseksi. Tämä on erityisen tärkeää, koska vatsalihasten erkauma tuo mukanaan riskitekijän alaselän kipuihin ja on vahvasti yhteydessä virtsankarkailuun, ulosteenpidätyskyvyttömyyteen ja lantionpohjan laskeumiin.

 

Suorien vatsalihasten erkauman toteaminen ja kuntoutus

Kyseessä saattaa olla erkauma, mikäli vatsa pömpöttää, tuntuu kuin sormet uppoaisivat vatsan keskilinjaan, vatsalihasten jännittäminen on haastavaa, alaselkä on kipeä ja virtsaa pääsee karkailemaan. 

Riski saada vatsalihasten erkauma on suurempi, mikäli kyseessä on isokokoinen vauva, monikkoraskaus, suuri lapsiveden määrä tai sektio.  Myös äidin korkeampi ikä, ylipaino, kudostyyppi tai useat aiemmat raskaudet lisäävät riskiä.

Asian kanssa ei kannata jäädä yksin vaan apua kannattaa hakea äitiysfysioterapiaan erikoistuneelta fysioterapeutilta. Fysioterapiassa voidaan arvioida ja mitata jännesaumaa ja lantionpohjan -ja syvien vatsalihasten toimintaa. Äitiysfysioterapeutti myös ohjaa parempaa ryhtiä ja liikkuvuutta, hengitystä sekä keskivartaloa vahvistavia ja erkaumaa kuntouttavia harjoitteita.